top of page

za 02 mrt

|

Moergestel

Blauw en Raw

Er is een onmeetbaar verschil tussen de wondere wereld die Sylvia op doek brengt en de rauwe wereld die zich vanuit de doeken van Sietske opdringt...

Blauw en Raw
Blauw en Raw

Time & Location

02 mrt 2024 11:00 – 10 mrt 2024 11:00

Moergestel, Sint Jansplein 5, 5066 AR Moergestel, Netherlands

About the event

Sylvia Bogaers

Ik schilder ruim 20 jaar bij Atelier C3 in Tilburg

Ik ben ervaren in de kunst van het duiken en vanuit die onuitputtelijke bron van de wereld onder water vind ik inspiratie voor mijn schilderijen. Buiten de prachtige kleuren en vormen lijkt vooral het Oneindige Blauw me te betoveren en dat is een steeds terugkerende basis om organische vormen en patronen uit te werken, niet als werkelijkheid, maar om mijn gevoel uit te beelden. Daarvoor gebruik ik een speciale techniek van meerdere dunne lagen acrylverf over elkaar uit te gieten, waardoor een visueel spektakel je meeneemt op reis naar de diepte en de verborgen schoonheid van de oceaan.

Een breed spectrum aan blauwe tinten symboliseren de diepte van de zee. Van het heldere turquoise van ondiepe wateren tot het diep marineblauw van de uitgestrekte oceaan, elk schilderij straalt een gevoel van sereniteit en rust uit.

Maar mijn kunstwerken gaan verder dan alleen het weergeven van het leven onder water. Ze maken ook verbinding met de blauwe uitgestrektheid van het heelal, van organische vormen en vloeiende lijnen van sterrenstelsels en nevels die zich eindeloos lijken uit te strekken.

Mijn hoop is dat mijn schilderijen mensen inspireren om de schoonheid van de natuur te waarderen en te beschermen. Het leven onder water is kwetsbaar en belangrijk voor het ecologisch evenwicht van onze aarde.

Mijn schilderijen dienen als een herinnering aan de prachtige wereld die we moeten koesteren en behouden.

Er is een onmeetbaar verschil tussen de wondere wereld die Sylvia op doek brengt en de rauwe wereld die zich vanuit de doeken van Sietske opdringt. Misschien dat daarom deze twee stijlen de precieze combinatie zijn, om de verwondering die beide werelden oproept tot een omvattende blik op de werkelijke wereld te geven.

Sietske Hooijen

Om na mijn pensioen te kunnen gaan schilderen ging ik ruim op tijd op cursus bij Atelier C3 in Tilburg, waar ik onder de vaardige leiding van Ad Lauwers de eerste stappen zette op het pad van de schilderkunst om na een aantal jaren over te gaan naar de schildersgroep van John Jongbloed, waar er ruimte was om ‘vrij-te-schilderen’.  

Vrij schilderen geeft lucht, maar je moet wel door eigen inspiratie en aspiratie tot onderwerp en uitvoering komen. Voor mij was er steeds de roep om een portret te schilderen, dat durfde ik niet. Een portret schilderen is te moeilijk. 

Tot ik die horde nam en toen was het hek van de dam.

Mijn aandacht gaat uit naar portretten waar lijden en uitzichtloosheid op het gezicht is af te lezen. Bovendien is er dan ook vaak sprake van zichtbare mentale kwetsbaarheid.

Ik laat graag de imperfectie zien van ons Mensen, waarmee tevens de vinger op de imperfecte wereld wordt gelegd. Daarbij helpt mijn schilderstijl, want ook daarin viert imperfectie hoogtij. De portretten worden rauw opgezet en daarna laag na laag uitgewerkt. Verhoudingen kloppen niet, neuzen staan scheef, en zo meer. 

Ik geniet van het creëren van deze wat rommelige mensjes, die door hun gezichtsuitdrukking 

wél zichzelf en ook herkenbaar zijn. 

Mensen die niet overmatig lijden en mentaal gezond zijn, werk ik uit als karikaturen, zodat ik er om kan glimlachen. 

Ik hoop en verwacht dat u, net als ik, het lijden ziet en soms onwillekeurig zult glimlachen om de zottigheid van het bestaan.

Share this event

Event Info: Events
bottom of page