top of page

za 20 apr

|

Moergestel

"HARD en ZACHT"

"Toine de Beer en Carine Bedaux exposeren tezamen als duo twee uiteenlopende kunstuitingen...

Registration is closed
See other events
"HARD en ZACHT"
"HARD en ZACHT"

Time & Location

20 apr 2024, 11:00 – 28 apr 2024, 17:00

Moergestel, Sint Jansplein 5, 5066 AR Moergestel, Netherlands

Guests

About the event

TOINE DE BEER

Na mijn pensionering als eindverantwoordelijke van een tbs-kliniek zocht ik zo’n 10-tal jaren geleden naar een geheel andere bezigheid. In eerste instantie dacht ik dat dat valkenieren zou zijn. Maar ik raakte echter al snel in de ban van beeldhouwen in steen.

Ik kwam onder de indruk van de mogelijkheden van steen als eerlijk, duurzaam en natuurlijk materiaal. Beeldhouwen geeft mij mogelijkheid om in vrijheid creatief bezig te zijn terwijl het voor mij ook een uitdaging is om het materiaal als het ware “aan te kunnen”. Met name de hardere steensoorten zoals marmer, arduin, travertin en albast bieden me talrijke bewerkings-charmes.

Steen is weerbarstig totdat het gedurende het creatieve beeldhouwproces zich plots, zoals dat ook het geval is bij het temmen van een jong paard, gewonnen lijkt te geven. Het ruwe materiaal werkt vanaf dat moment mee aan een verrassend en harmonisch resultaat.

Mijn sculpturen vormen een concrete tegenhanger voor de huidige complexe en steeds meer virtuele wereld. Typerend voor mijn creaties is dat ik met organischeverglijdende lijnen, spanning en diversiteit in de veelal abstracte en non-figuratieve sculpturen aanbreng. Met een verwijzing naar de Franse cultuur van vrijheid en rustieke sfeer, dragen al mijn beelden Franse namen.

Van jongs af aan ben ik geïnspireerd door minimalistische en organische vormgeving. Eenvoud, zoals dat onder andere bij Mondriaan, het Bauhaus en het Kubisme te zien is. Ook ben ik geïnspireerd door de glasblazer Louis Copier die met eenvoudige rondingen en lijnen indrukwekkende resultaten wist te behalen. “Less is more”, de kunst van het weglaten, is bij mij, als autodidactisch kunstenaar, een uitgangspunt van vormgeving.

Hoewel ik in de toekomst voor mij mogelijkheden zie om gedetailleerde beelden, zoals van hoofden, te maken, denk ik dat ik me steeds meer zal gaan toeleggen om eenvoudige organische sculpturen te ontwikkelen. Het steen bewerken, om het in eenvoud nog meer op spanning te zetten, zal mijn uitdaging blijven.

In 2017 exposeerde ik met een beperkt beeldhouwwerken in het Elizabeth-Ziekenhuis in Tilburg. In juni 2023 had ik, samen met de fotograaf Ruud Severijns, in Elckerlyck Hilvarenbeek een duo-expositie. In April 2024 exposeer ik tezamen met Carine Bedaux in “De Verdieping” in Hilvarenbeek.

CARINE BEDEAUX

In 1985 begon ik een beeldende-kunst-galerie in de binnenstad van Tilburg.

Geïnteresseerd en bevlogen van de kunsten, heb ik toen ook zelf de

kwast ter hand genomen.

Dit uitte zich op linnen doeken, waar van later meters gordijnstoffen ontstonden.

 

Na 24 jaar heb ik de Galerie overgedragen, en ben door gegaan met het schilderen

op linnen stoffen.

Door ruimte gebrek werden het al gauw tafelkleden.

Met de kwast in de hand, bedenk ik ter plekke wat ik zal gaan schilderen!

Dat komt altijd vanzelf.

Het heeft vaak te maken in wat voor een stemming ik ben,

of de zon schijnt, en welke kleur ik het eerste ter hand neem.

Zo ontstaan vanzelf weelderige fantastische bloemen, maar ook de

onderwaterwereld is een uitgesproken inspiratie bron.

De natuur geeft oneindig veel mogelijkheden aan vorm en kleur.

Zodoende verrast het mij ook steeds wat er op het linnen terechtkomt,

in wat voor een vorm dan ook.

Share this event

Event Info: Events
bottom of page