GROEI.TIJD

Vijf vrouwelijke kunstenaars tonen op deze expositie hun werk, ieder in haar eigen kenmerkende stijl en techniek. Een verscheidenheid aan kunst: grafiek, fotografie, mixed media, tekeningen en fotobewerkingen. De vijf vrouwen, midden in hun ontwikkeling, laten zien waar zij op dit moment staan.
Een proces van groeien, ontdekken en leren, experimenteren en verfijnen. Tevens is de presentatie van hun werken in Galerie de Verdieping een onderdeel van het groeiproces.


 
 
unnamed.jpg

Elz van Betuw

Na de opleiding op Sint Lucas in Boxtel heb ik gewerkt als vormgever/dtp-er bij verschillende reclamebureaus en als zelfstandig ontwerper. Veel creativiteit kon ik kwijt in mijn werk, maar de behoefte om me op een andere manier te uiten is altijd gebleven. Ik heb me de laatste tien jaar steeds meer ontwikkeld als kunstenaar.
Bij de expositie laat ik mijn fotobewerkingen zien. Ik maak collages met verschillende lagen waarin ook regelmatig mijn schilderijen zijn verwerkt. Want naast het maken van fotobewerkingen, schilder ik ook. Bij beide technieken is de natuur de belangrijkste inspiratiebron.
Kleur is duidelijk aanwezig in mijn werk; kleur geeft energie, kleur zie je niet alleen, kleur voel je. Krachtige kleuren met een gevoel van rust door compositie, ritme en orde, zelfs binnen de schijnbare wanorde. 

Moergestel Kreatief

Een feest van herkenning, vanaf 17 december tot 10 januari.
Onderstaand de deelnemers met één van hun werken.

 
 
IMG_5302_edited.jpg

Jan van de Wouw

schilderen is zijn tweede natuur. Als schildervriend van Pierre Wolfs uiteraard aanhanger van de Haagse School en een deelnemer aan Moergestel Kreatief van het eerste uur.

SALMAN EZZAMMOURY

Salman Ezzammoury, Nederlandse beeldend kunstenaar geboren in 1959 in het Noord Marokkaanse Tetouan, verhuisde al op jonge leeftijd naar Nederland. Zijn opleidingen fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn en grafische technieken aan Sivako in Utrecht, boden een solide technische basis voor zijn huidige werk. Hij combineert schilderen en fotografie.


5.jpg
4.jpg
3.jpg
 

Ernst Schade

Religie in Beeld

 
 

Andere Kost

Carla van Gisbergen, Teun Op 't Hoog, Maartje van Dokkum en Anita Evers

Carla van Gisbergen, Teun op ’t Hoog, Maartje van Dokkum (RestinPaint) en Anita Evers. Een bijzondere combinatie van gefotografeerde en geschilderde landschappen, getekende en geschilderde figuren/composities en “handpainted leather jackets”

Carla van Gisbergen

Als beeldend kunstenaar combineer ik vrij werk met opdrachten. Daarnaast geef ik teken- en schilderles aan volwassenen en run ik een kleinschalige dagbesteding voor mensen met een beperking die zich bij mij kunnen ontplooien op creatief gebied.


Mijn vrije werk kenmerkt zich in eerste instantie door het materiaal waarop geschilderd is, gepoedercoat metaalplaat. Ik laat een metalen rand vrij die ook dienst doet als lijst. Mijn werk is een combinatie van abstracte en realistische elementen. Ik maak gebruik van diverse materialen, ook wel “mixed media”genoemd. De laatste jaren ben ik me gaan bekwamen in landschappen. Ik vind inspiratie in mijn eigen omgeving. Overal schuilt wat moois, als je er oog voor hebt. 

klaprozenveld groot zonder rand.jpg

Teun Op 't Hoog

"In mijn werk probeer ik middels abstractie en absurditeit tegenwicht te bieden aan de schijnbare zinnigheden van het aards en maatschappelijk bestaan".

teun1.jpg

Maartje van Dokkum
RestinPaint

Mijn schilderhobby is ontsproten uit liefde voor de muziek wat het merendeel van deze samenleving zou bestempelen als "herrie". Deze herrie is hardrock, heavy metal, thrash metal, death metal, black metal, en allerlei andere subsoorten binnen deze muziek. Niet dat dit onderscheid heel erg veel uitmaakt voor de leken, voor wie het geluid van scheurende gitaren één pot nat is. Veel mensen krijgen een te overweldigende indruk van deze extreme muziek, waardoor ze het niet graag luisteren. Zelf ben ik een nogal gevoelig persoon die veel tijd en energie nodig heeft om alledaagse indrukken te verwerken, maar gek genoeg heeft de extreme muziek een averechts effect: Hardrock en metal maken mij heel erg blij en ontspannen. Als ik een baaldag heb werkt de rock 'n roll van Motörhead voor mij zoals een paracetamol tegen de hoofdpijn werkt. Ik gun iedereen zo'n therapeutisch helend effect, wat voor soort muziek je dan ook liefhebt.
Concerten zijn niet alleen fysieke bijeenkomsten om deze muzikale extase te beleven, maar zijn tevens ook de plaatsen waar je (nieuwe) gelijkgestemden ontmoet en waar nieuwe vriendschappen ontstaan. Muziek zorgt dus ook voor verbinding, net zoals kunst dat doet.

Uit liefde voor de muziek ben ik de albumhoes kunstwerken van bands gaan naschilderen. Dit begon allemaal met mijn wens om een gigantische poster van de band YOB te vinden om de muur van mijn kamer op te fleuren. Ik kon nergens op het internet een kant-en-klare poster vinden, dus besloot ik om het simpelweg zelf te maken met restjes rijstpapier van de kringloopwinkel en wat verf. Het resultaat valt hier te zien. Het naschilderen gaf mij zo'n kick, dat ik besloot om meer albumhoezen na te schilderen, maar dan ook op leer- en spijkerjassen. Nu ben ik niet totaal uniek bezig omdat ik louter bestaande albumhoezen naschilder. Je zou hierop kunnen aanmerken dat algehele figuratieve kunst is niet origineel is in dezelfde zin: De landschapschilder schildert een landschap na, een portretmaker schildert hoofden na. Ik geef echter altijd mijn eigen draai aan iedere albumhoes tribute. Mijn werk is dan ook een persoonlijk eerbetoon aan de gave bands en hun muziek.

Het mooiste aan mijn draagbare kunst, is dat je niet eens naar een museum hoeft! Iedereen kan zich laten fascineren door een blik te werpen op zoiets simpels als de achterkant van een kledingstuk. Onderwerpen als schedels en satanische taferelen zullen weliswaar niet ieder ding zijn, maar het is juist het leuke om met deze onbekende wereld in contact te komen. Deze wereld draait niet om het schone, maar om het ruige verval en duisternis. Ik schilder tevens graag allerlei lieflijke dingen (zoals bloemen) in opdracht, maar zelf geef ik de voorkeur aan mysterieuze en duistere thema's. De thematiek van mijn jasjes hoeft je niet per sé te bekoren om de executie van vormen en kleuren te waarderen. Zeker in een straatbeeld waar iedereen dezelfde soort kleren draagt van modeketens -een conformistische eenheidsworst- is het leuk om überhaupt iets totaal ongewoons te zien. De verbinding tussen kunst en muziek wordt zowel op straat als bij deze expositie dichter naar u gebracht.

maartje3_edited.jpg

Anita Evers

"De camera als penseel" Ik maak graag schilderachtige foto's door verschillende technieken toe te passen ,of gebruik van speciale lenzen of het bewegen van mijn camera, mijn foto's stralen vaak een zachte dromerige sfeer uit. De natuur is mijn grote inspiratiebron ! Vaak ben ik in het noorden van Nederland op zoek naar weids lege landschappen, een mooi contrast met de zachte sfeer foto's.

4-Anita Evers-Natural mood-_edited.jpg
 
FotoSiteVierkant.jpg

I WANT

In de expositie I WANT presenteren zich vier jonge makers. Zij hebben allemaal hun eigen werkwijze, inspiratiebronnen en kijk op de wereld. In deze expositie brengen zij hun werk samen en laten zij contrasten en overeenkomsten zien.

 

Een nieuwe lente...

Drie schilders en een fotokunstenaar

 
 

BEELDKRACHT

Klank, Kleur, Beweging en meer

c5a02202-2dee-45ff-9fd3-6eccd595e791.JPG

Beeldkracht Oisterwijk is een kunstatelier voor mensen met geheugenproblemen. Sinds mei 2015 wordt er wekelijks getekend en geschilderd in de ateliers die we huren bij de Krekul. De begeleiding is in handen van professionele kunstenaars die worden ondersteund door een team betrokken en bekwame vrijwilligers.


510820d2-fcee-4e41-93f4-8aeec7b9fb7c_edited.jpg

Bij Beeldkracht gaat het om kunstbeoefening. De cursisten leren hoe ze hun leefwereld en emoties kunnen vertalen in beelden. Er wordt zowel figuratief als abstract gewerkt en er is ruimte voor experiment in materialen en technieken. Kunst is het middel tot communicatie en onze cursisten ervaren een enorme vrijheid. Ze hoeven niet te voldoen aan bepaalde verwachtingen en ontdekken nieuwe talenten en mogelijkheden.


ea1021ad-8f0e-4a33-94cf-5f99f628f0db_edited_edited.jpg

Bij Beeldkracht gaan we uit van wat er wél kan. Door in te zetten op mogelijkheden i.p.v. uit te gaan van beperkingen die samenhangen met dementie/geheugenverlies, ontwikkelen onze cursisten zich op een positieve manier. Dit draagt enorm bij aan het gevoel van welzijn en autonomie in een periode waarin er sprake is van verlies.


fe7c33ca-0715-4b24-bba9-038c706d07b3_edited.jpg

Voor mensen die bijna niet meer in het theater komen en geen concert of dansvoorstelling meer bezoeken, was het een fantastische ervaring om een professionele zangeres en danseres in ons atelier life te zien optreden. De verschillende liederen en dansen waren aanleiding voor grote schetsen op het doek.

f7ec7831-a4cb-4428-a4c4-c9d4eb3248a9.JPG

Tijdens de expositie wordt een korte film getoond van het project dat ondersteund is door het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Op 21 september, Wereld Alzheimerdag, organiseert Beeldkracht samen met Dementie Coöperatie Oisterwijk een inspiratiemiddag in Tiliander.
We willen laten zien dat mensen met geheugenproblemen mee doen en dat cultuurparticipatie en kunstbeoefening daar een heel belangrijke rol in kunnen vervullen.